Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu (ISES – International Solar Energy Society) güneş enerjisi teknolojilerinin ve kullanımının geliştirilmesi amacıyla, 1954 yılında kurulmuş, merkezi Almanya’nın Freiburg şehrinde bulunan ve dünya genelinde Türkiye dahil bir çok ülkede, şubeleri olan uluslararası nitelikte kar amacı gütmeyen bir kuruluştur.

Günümüzde, ISES dünyanın en büyük uluslararası güneş enerjisi organizasyonudur. 110’dan fazla ülkeden üye bulundurmakta ve 50’nin üzerinde ülkede temsilcilik bulundurmaktadır.

Güneş enerjisi temelli yenilenebilir enerjiler konusunda potansiyel belirleme, kullanımın desteklenmesi, tasarım yöntemlerinin geliştirilmesi, tesis edilmiş sistemlerin teknik ve ekonomik olarak değerlendirilmesi için bilgi oluşturulması ISES’in temel faaliyetleri arasında yer almaktadır.

Güneş enerjisi alanında öncü bir kuruluş olarak kabul edilen ISES’in üyeleri arasında, güneş enerjisinin araştırılması ve geliştirilmesi konularında dünyanın önde gelen bilim insanları bulunmaktadır. ISES bünyesinde, akademik ve bilimsel nitelikli üye sayısı fazla olmakla birlikte, güneş enerjisine ilgi duyan herkes ISES e üye olabilmektedir.

ISES; her iki yılda bir defa, dünyanın farklı ülkelerinden birinde, “ISES Solar World Conference (Uluslararası Dünya Güneş Enerjisi Sempozyumunu)” organize etmektedir. Bu sempozyumun düzenlenmediği ara yıllarda ise, Avrupa’da “EuroSun: ISES-Europe Solar Conference (Avrupa Güneş Enerjisi Konferansı)” düzenlenmektedir.

ISES; Birleşmiş milletler tarafından, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olarak kabul edilmiş olup, Birleşmiş Milletlerde danışman kuruluş statüsündedir. BM’nin Ekonomik ve Sosyal Komitesinin de üyesidir. Geçmiş yıllarda Brezilya Rio, Japonya Kyoto ve daha sonra, Kanada, Danimarka gibi ülkelerde BM tarafından organize edilen iklim zirvesi ve benzeri aktivitelerin, katılımcısı ve alt düzenleyicisi olan kurumlardan biri olmuştur. Belirtilen zirvelerde ve diğer organizasyonlarda, küresel iklimin korunması ile ilgili çeşitli faaliyetlerde önemli roller oynamıştır.

ISES; Avrupa birliği nezdinde de kar amacı olmayan ve Avrupa Birliğinin, enerji ve iklim ile ilgili konularda danışman kuruluşlarından biri olarak kabul edilmiştir.

Geçmiş yıllarda Avrupa Birliği’nin hazırladığı ve uygulamaya koyduğu, Avrupa Birliği’nde yenilenebilir enerjinin daha fazla kullanılmasını amaçlayan ve bu doğrultuda hedefler koyan, “Bülten (White Paper)” belgesinin hazırlayıcı kuruluşlarından birisidir.